Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Werkdruk

Horizontaal werken: krijg meer voor elkaar met meer werkplezier

“We krijgen veel voor elkaar en doen ons werk met veel plezier”, zegt opbouwwerker Tukkie Tuk van Versa Welzijn. Ze heeft het over het gebiedsgerichte team Hilversum-Oost waar ze deel van uitmaakt. “Zelfs tijdens de eerste coronagolf draaiden we gewoon door. We brachten maaltijden bij de buurtbewoners thuis en via Compaan ontvingen jongeren een tablet waarmee ze hun huiswerk konden maken. Ons geheim? We werken volgens het Rijnlands model. Hierdoor hebben we meer verantwoordelijkheid, werken we meer en beter samen en vertrouwen we elkaar.”

opbouwwerker Tukkie Tuk

Noot van de redactie: Dit interview vond plaats toen corona een actueel thema was. 

Eigen verantwoordelijkheden nemen

“In de Rijnlandse methode zijn bedrijven niet verticaal – zoals bij het Angelsaksische organisatiemodel – maar horizontaal georganiseerd. Werkgever en medewerkers staan naast elkaar in plaats van boven elkaar.” Wat betekent dat voor het team Hilversum-Oost? “Dat we verantwoordelijkheid nemen voor wat we met zijn allen doen. Het team neemt zelf besluiten, maakt een eigen begroting en doet zelf de personeelszaken en communicatie voor de wijk Hilversum-Oost. Daarbij krijgen we hulp van specialisten op het hoofdkantoor van Versa Welzijn. Met de bestuurder hebben we een kort lijntje; we betrekken haar nauw bij waar we mee bezig zijn. Meer verantwoordelijkheid betekent ook dat we meer ruimte hebben om volgens onze eigen waarden en normen te werken. Daar word ik blij van”, zegt Tukkie.

Elkaar helpen vanuit goed samenwerken en vertrouwen

“We werken veel met elkaar samen. Elkaar kunnen vertrouwen en elkaar goed kennen is daarbij erg belangrijk. Een voorbeeld. Een taaldocent die we kennen, vermoedde dat een vrouw werd mishandeld en vertelde ons dat. Hij durfde dat uit te spreken, omdat hij wist dat we op een discrete manier met deze buurtbewoonster in gesprek zouden gaan. Een ander voorbeeld: iedere twee weken overleggen we met ons team. In het eerste kwartier nemen we de tijd om te kijken hoe het met iedereen is. Eet je goed? Slaap je goed? We vragen zelfs naar je stoelgang. Ja, niks blijft bij ons geheim”, zegt Tukkie gekscherend. “Zo hebben we een mantelzorger binnen ons team waarvan zijn moeder in het ziekenhuis ligt. Ieder moment kon hij een telefoontje van het ziekenhuis verwachten. Dan weet je dat degene met zijn hoofd ergens anders is en niet rustig kan werken. Tegen deze collega hebben we dan ook gezegd: ‘Ga maar lekker naar huis’. Door meer van je collega’s te weten, verbind je je meer met elkaar.”

Ondanks corona gewoon doorgegaan: zelf oplossingen bedacht en geregeld

Tukkie kan zich de eerste coronagolf nog als de dag van gisteren herinneren. “Ik wilde er zijn voor de buurtbewoners; veel mensen waren angstig. Gelukkig bestempelde de overheid sociaal werk als vitaal beroep en konden we de wijk in. Eten in het restaurant in ons wijkcentrum kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet. Omdat het restaurant zo belangrijk is voor de buurtbewoners hebben we samen met Sherpa – organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking – gekeken wat er wel mogelijk is. Met als resultaat: een snel opgezette hulpgroep van buurtbewoners en professionals die maaltijden thuisbezorgden. Van de markt in Hilversum kregen we veel fruit en groente en een aantal gezinnen kookte een extra maaltijd die we konden bezorgen. Hier gaan mijn ogen weer van twinkelen,” vertelt Tukkie trots.

Tip van Tukkie: doe leuke dingen

Tukkie werkt al dertig jaar als opbouwwerker. Wat zorgt ervoor dat ze al die jaren met plezier naar haar werk gaat? “Opbouwwerk is mijn passie: luisteren naar waar buurtbewoners mee zitten, doorvragen en dan een gevoelige snaar weten te raken. Dus: doe werk waar je blij van wordt! Ga in gesprek met buurtbewoners: fiets door de buurt en maak een praatje met mensen die je tegenkomt. Verder heb ik altijd Boomerang kaarten bij me, voor als mensen niet thuis zijn. Daar zet ik een vraag of een berichtje op, zodat ze me weten te vinden. En als laatste: doe leuke dingen met je team!”

Tukkie Tuk ingelijst

Sociaal werkers verdienen het om in een lijstje gezet te worden, net als Tukkie Tuk. Zij doet mee met de campagne Zie je mij, waarin sociaal werkers vertellen wat ze doen. Hier kun je haar verhaal bekijken. 

Ken jij ook iemand die zo'n lijstje verdient? Op dezelfde pagina zie je hoe je dat kunt regelen.

Meer weten? Neem contact op!

Logo Sociaal Werk werkt!

Meer weten? Neem contact op!